söndag 6 december 2009

Fler än cancersjuka drabbas av Alliansens misslyckande

Personer som har en allvarlig sjukdom har rätt till fortsatt sjukpenning även efter 364:e dagen vilket innebär att man får behålla ersättningen 80 procent av den sjukpenningsgrundade inkomsten. Som allvarlig sjukdom räknas vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdoma såsom ALS eller om man väntar på transplantation av ett vitalt organ.

Detta blev resultatet då Frederik Reinfeldt fick klart för sig att Alliansregeringens nya sjukförsäkringssystem även skulle komma att svida mot svårt sjuka patienter.
Utåt mot väljarna skulle de här undantagen komma att se bra ut eftersom det är tabubelagt att införa reformer som drabbar cancersjuka. Men alla de andra då som också lever med sjukdomar som är livshotande? Alla är ju inte fuskare som man inom Alliansen vill ge sken av.

Vad man nu har gjort är att man har satt grupper av sjuka mot varandra. Att värdera vem som är sjukast är inte ett rättvist och bra system. Det här är ett praktexempel på att Alliansens och Cristina Husmark Perssons sjukförsäkringssystem är en halvmesyr och ett stort misslyckande. Jag är inte ensam om att tycka det. Hon kan ju börja med att fråga Försäkringskassans ledning och anställda. En annan mer pinsam fråga är var Folkpartiet står i den här frågan?

1 kommentar:

Anonym sa...

Fri sprit till alla alkisar blir den rödgröna lösningen på försäkringskassans ekonomi.