fredag 4 september 2009

Ovärdig välfärdspolitik

Vid årsskiftet beräknas cirka 50 000 människor vara utförsäkrade och stå helt utan sjukpenning. Fram till idag har dessa levt i total ovisshet om sin framtida försörjning.
Enligt Försäkringskassan är de här 50 000 människorna ”för friska” för att vara fortsatt sjukskrivna, men ”för sjuka” för att kunna arbeta! Detta låter ju fullständigt horribelt i varje klok människas öron. Trots det anser socialförsäkringsminister Cristina Husmark – Pehrsson (M) att systemet fungerar bra och är rättvist.
Först idag har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) gått ut och presenterat ett nytt program som innebär att regeringen under tre år satsar 17 miljarder för att få de utförsäkrade i arbete. De utförsäkrade kommer att få ersättning från staten så att kommunerna slipper betala ut försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) till de drabbade.
Hur Sven-Otto Littorin ska lyckas med att få ut 50 000 människor i arbete som bedöms vara ”för friska för sjukpenning” och samtidigt ”för sjuka för arbete” är en gåta.
Allianspartierna har nu under drygt fem år talat om det stora utanförskapet och då speciellt pekat ut arbetslösa och sjukskrivna. Moderaternas och övriga allianspartiers sätt att se på begreppet välfärd är märkligt. De åtgärder man under tre år genomfört för att minska på utanförskapet har enligt min uppfattning istället ökat klyftorna i samhället och skapat ett ännu större utanförskap.

1 kommentar:

Christian Farman sa...

Hej,
Ja du Håkan, den här nöten vill man inte lösa från alliansens sida. De vill ha större skillnader i samhället och vill som de säger ha ett incitament till att arbeta. Icitamentet heter skattesänkningar och försämrade villkor för de som är sjuka och arbetslösa för att finnansiera en politik som är ovärdig och människofientlig. Jag tycker att folk i allmänhet borde fundera över att de flesta bara är en månad ifrån att få sin lön, och utan den tar det inte så lång tid för en vanlig löntagare att vara i behov av fungerande välfärd. Tack för ett bra debattinlägg!