tisdag 5 november 2013

Sverigedemokraterna bekämpas inte med våld

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas ledare, attackerades idag av en politisk motståndare som kastade en tårta i ansiktet på honom. Tankarna går snabbt tillbaka till utrikesminister Anna Lindh (S) som blev knivstucken och mördad under en shoppingrunda på NK i Stockholm för precis tio år sedan. Den första rapporten i Ekot lät inte så allvarlig och kunde tolkas som om hon endast fått ett knivhugg i armen och behövde plåstras om.
Jag är emot rasism och tycker att det är bedrövligt att så många svenskar sympatiserar med SD och låtit dem få en vågmästarroll i Riksdagen. Jimmie Åkesson är vältalig och ger ett sympatiskt intryck hos många svenskar. Det är tack vare honom som SD har så många sympatisörer.
Att bekämpa politiska motståndare med våld är ett angrepp mot demokratin. Alla ska ha rätt att få uttrycka sin politiska uppfattning i ett demokratiskt land utan att riskerat att bli utsatta för våld. Att kasta tårtor i ansiktet är tarvligt och skapar enbart ett löjets skimmer mot förövaren. Nu har Jimmie Åkesson och SD blivit offer och det var kanske inte meningen. Det är bara att hoppas att kvinnan som kastade tårtan får ett kännbart straff.

Inga kommentarer: