torsdag 29 januari 2009

Äntligen reagerar Kommunal

I en debattartikel på DN Debatt den 29 januari tar Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn upp brister i äldreomsorgen utifrån en undersökning som hennes organisation nyligen genomfört. Hon skriver även om kompetensutveckling, lönefrågor och politikernas ansvar för de beslut som de är med och fattar.

Det är bra att Kommunal äntligen syns i den här diskussionen!

Jag har länge varit kritisk till Kommunals sätt att företräda sina medlemmar samt att man hittills varit dåliga på att diskutera kvalitetsfrågor inom vård och omsorg.
Om äldreomsorgen ska bli bättre krävs att personalen har en gedigen utbildning i botten, med särskild kunskap om demenssjukdomar, sjukvård, läkemedelshantering etc. Desstum bör det krävas att man har en grundläggande kunskap om svensk kultur och historia.
Arbetsgivarna måste satsa på kontinuerlig kompetensutveckling och framförallt driva en lönepolitik som gör det attraktivt att utbilda sig till ett yrke inom äldreomsorgen.

Kommunal har enligt min uppfattning hittills varit dåliga på att driva kvalitets- och utbildningsfrågor. Här skiljer sig Kommunal väsentligt från Vårdförbundet, vilket förvånar mig mycket. Varför samarbetar inte dessa båda fackliga organisationer mer? Enligt min uppfattning borde sjuksköterskor och undersköterskor ingå i en gemensam facklig organisation.

Artikeln på DN Debatt visar att Kommunal äntligen har fattat något om hur man kan höja status och löner för de undersköterskor som jobbar inom den kommunala vård och omsorgen.

Inga kommentarer: