tisdag 23 februari 2010

Folkpartiet i sandlådedebatt

DN Debatt skriver idag ett antal folkpartipolitiker med Birgitta Rydberg och Maria Wallhager från Stockholm i spetsen om sina farhågor över att Karolinska inte längre ska få transplantera hjärtan. Artikeln är en uppföljning av motsvarande debattartikel i gårdagens SvD. Uppenbarligen skriver man under starkt inflytande (uppdrag) av de intellektuellt starka doktorerna på Karolinska.

Det är förvånande att ta del av hur erfarna sjukvårdspolitiker kan ondgöra sig över ett beslut som fattats med stark majoritet. Fem av sex ledamöter i Rikssjukvårdsnämnden var för beslutet. Är inte detta att underskatta demokratin och att inkompetensförklara sina landsortskollegor?
Folkpartipolitikerna befarar att beslutet kommer att få ”ödesdigra konsekvenser”. Förstår inte vad man menar? Idag transplanteras exempelvis alla njurpatienter i Norrland på Sahlgrenska i Göteborg utan några som helst problem. Alla hjärtsjuka stockholmsbarn opereras i Göteborg eller i Lund. Här tystnade protesterna ganska snart då man noterade bättre resultat för de hjärtsjuka barnen.
.
Man nämner heller inte i artikeln att man hittills inte utfört några lungtransplantationer vid Karolinska. Den verksamheten är ju faktiskt starkt sammankopplad med hjärttransplantationsverksamheten.

Det är intressant att se engagemanget hos Birgitta Rydberg och Maria Wallhager för en fråga som berör cirka 15 patienter. Jag saknar däremot deras engagemang för alla de dialyspatienter i Stockholm som berövats möjligheten att få sjukresa till och från dialysbehandlingen. Här utmärker sig Stockholm som den enda sjukvårdshuvudmannen i landet som inte ger njursjuka den möjligheten.

Jag saknar även Rydbergs och Wallhagers röster då Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) berövade PKU-patienterna möjligheten att få den livsviktiga medicin som ger dem möjlighet att leva ett drägligt liv. Hittills har inte PKU-patienterna i Stockholm ens fått möjlighet att testa medicinen, trots att den har förskrivits till patienter i övriga landet under flera år.

Inga kommentarer: