måndag 22 februari 2010

Hjärttransplantationer på sandlådenivå

I Brännpunkt i SVD den 22 februari hävdar ett antal doktorer vid Karolinska Universitetssjukhuset att det föreligger jäv bakom Socialstyrelsens beslut att alla hjärttransplantationer ska ske i Göteborg och Lund. Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm tycks få kalla fötter och säger i ett uttalande i Ekot att han inte haft kännedom om ev. jävsförhållande och därför vill utreda detta.

Oavsett jäv eller inte, måste man utifrån ett patientperspektiv bestämt hävda att beslutet att transplantationerna ska utföras i Göteborg och Lund var mycket klokt. Allt annat hade varit fegt från Socialstyrelsens sida.
Rikssjukvårdsnämnden har till uppgift att se över den högspecialiserade sjukvården så att den utförs så effektivt som möjligt med högsta kvalitet och patientsäkerhet. Detta måste alla acceptera, även doktorerna på Karolinska. Det är dessutom inte en dag för tidigt att Socialstyrelsen visar lite styrka som tillsynsmyndighet för sjukvården.

Hjärttransplantationer bedrivs i så liten omfattning i Sverige att det förmodligen hade räckt att ge uppdraget till ett enda sjukhus i landet. Dessutom bör verksamheten kombineras även med lungtransplantationer. Så vitt jag känner till har man inte den erfarenheten på Karolinska. I Göteborg och Lund har man mer än 20 års klinisk erfarenhet och forskning kring hjärt- och lungtransplantationer. Detta är en trygghet för de patienter som blir transplanterde där.

Att läkarna vid Karolinska skriver att man avser trotsa Socialstyrelsens beslut visar att frågan hamnat på sandlådenivå och inte på den akademiska nivå som man talar så varmt om i artikeln.

Inga kommentarer: