fredag 29 april 2011

Rätten till semester i sommar gäller inte alla

I Ekot i Sveriges Radio rapporterar man idag att fr o m den första maj införs en ny regel som innebär att hemkommunen ska stå för kostnaden då någon behöver hemtjänst i en annan kommun, exempelvis vid vistelse i sommarstugan.
Detta är ett klokt beslut eftersom det inte är rimligt att små kommuner med många sommargäster ska tvingas betala hemtjänst för personer som inte är skrivna i kommunen.
Det är också bra att det gällande regelverket inte begränsar vistelsen längd, även om vissa kommuner gruffar och anser att fyra veckor borde räcka.
För den som för sin överlevnad har dialysbehandling är det stor skillnad. Flera landsting har sedan några år tillbaka begränsat tiden för hur länge de betalar gästdialys vid ett annat sjukhus i Sverige eller i utlandet. Inom exempelvis Västra Götalandsregionen godkänner man endast två veckors semestervistelse per år utanför hemmet för den som har dialys. Vill man ha ytterligare en två veckors period måste det ansökas om det ett par månader i förväg.
Det är inte rimligt att man i Sverige gör skillnad på olika grupper av funktionshindrade. Alla människor har lika stort behov av att resa hemifrån på semester, hälsa på släkt och vänner eller göra resor i tjänsten. Om funktionshindrade i Sverige ska ha full delaktighet i samhället får det inte finnas något som begränsar den fria rörligheten. Tyvärr har många landsting tvingat njursjuka till kommunarrest.

Inga kommentarer: