onsdag 27 augusti 2008

Den nya sjukförsäkringen sätter grupper mot varandra

Alliansregeringen tror att försämrade villkor och tuffare krav kommer att få fler arbetslösa och sjukskrivna att börja arbeta igen. Den första juli i år förändrades sjukersättningsreglerna på initiativ av den moderata socialförsäkringsministern Cristina Husmark Persson. Högst ett år kan man få 80 procent i sjukpenning baserat på den sjukpenningsgrundande inkomsten, där taket f n ligger på 24 800 kronor. Därefter får man ansöka om förlängd sjukpenning som är 75 procent av den sjukpenningsgrundade inkomsten och gäller i högst 550 dagar. Vissa undantag har införts som bland annat gäller personer som väntar på en organtransplantation eller har en tumörsjukdom.
Det är ett mycket orättvist och dåligt beslut att sätta grupper av sjuka mot varandra. Är inte inte maten, hyran och barnens utgifter lika dryga oavsett man har cancer, väntar på en ny njure eller har drabbats av en psykisk stressjukdom?
Att Cristina Persson Husmark säger att det nya systemet kommer att utvärderas visar enbart att hon själv redan insett att hennes förslag var mycket dåligt.

Inga kommentarer: