söndag 31 augusti 2008

Dyrare mediciner löser inga problem

En notis i lördagens GP förmedlade nyheten att Socialdepartementet förbereder en översyn av högkostnadsskyddet för läkemedel. Idag betalar man högst 1800 kronor för receptbelagda mediciner under en 12 månaders period. Då man uppnått högkostnadsbeloppet betalar man inget för den resterade delen av perioden.
Nu funderar departementet över hur man genom en förändring av högkostnadsskyddet ska minska det som man anser vara överkonsumtion av mediciner på grund av överuttag.
En ökad egenandel av medicinkostnaden för patienten löser inte detta problem. Frågan ska istället bollas över till läkarna, apoteket och läkemedelsfabrikanterna. Genom ökad förskrivning av mindre förpackningar och provförpackningar vid insättning av nya läkemedel skulle samhället kunna spara stora pengar.
Återigen ser vi hur alliansregeringen skuldbelägger och utsätter sjuka människor för ökade utgifter som försämrar hushållsekonomin. Trots högkostnadsskyddet är utgifter för mediciner en betungande utgift för många människor i Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håkan!

Vad bra att du skriver om denna viktiga fråga. Du belyser verkligen problemet på ett tydligt sätt. Självklart är det mindre startförpackningar på medicin och en noggrannare läkemedelsförskrivning från läkarna som är det logiska. Men istället dänger man till på sedvanligt sätt.

Christian