tisdag 6 juli 2010

Är Mona Sahlin ett sänke?

Har semester och kan därför ägna mer tid åt diskussionerna under den pågående Almedalsveckan. Den är ett eldorado för alla som är intresserade av politik och debatt. Jag var där för ett par år sedan och skulle gärna ha varit där i år igen.
Frederik Reinfeldt talade i söndags och han hyllas åter för sina egenskaper som ledare och statsman samtidigt som medierna lyfter fram allt negativt man kan hitta om oppositionsledaren Mona Sahlin. Bland annat kallas olika experter, såsom retorikkonsulter, in till TV-studiorna för att ytterligare förstärka den negativa bilden av henne. Den s k Tobleroneskandalen lyfts fram med jämna mellanrum, trots att jag tror att många människor egentligen inte minns vad den handlade om för 15 år sedan.
Fredrik Reinfeldt är en duktig politiker med statsmannaegenskaper. Han har även tillsammans med Anders Borg lyckats sköta Sveriges ekonomi under finanskrisen med gott resultat. Detta kan säkert de allra flesta understryka. Reinfeldt och förre statsministern Göran Persson har sannolikt likvärdiga ledaregenskaper, även om Persson uppfattades som buffligare.
Jag kanske uppfattas som naiv som tror att Mona Sahlin kan matcha Reinfeldt om hon skulle bli vald till statsminister efter valet i höst. Hon har betydligt längre politisk erfarenhet än Reinfeldt, både i regeringen och i riksdagen. Dessutom tror jag inte att Mona Sahlins problem i första hand ligger på det personliga planet utan finns inom hennes parti som inte har gett henne fritt spelrum att välja samarbetspartners. Den största missen var när hon tvingades att backa från sin egen övertygelse och bilda allians med Lars Ohly. S-väljarna är inte vana och vill förmodligen inte heller se sin partiledare tillsammans med företrädare för partier som har helt skilda utgångspunkter för sin politik, vilket både MP och V har.
Så som situationen ser ut idag tror jag att Mona Sahlin har små chanser att bilda regering i höst så länge som hon tvingas samverka med partier som skiljer sig väsentligt från hennes egna och många av hennes sympatisörers värderingar.

Inga kommentarer: