onsdag 17 november 2010

Försäkringskassan silar mygg och sväljer kameler

Ekot har som sin huvudnyhet idag att Försäkringskassan betalar ut miljarder kronor i assistansersättning till fuskare. Upprinnelsen är att polisen i Halland har avslöjat tre fall där personer utgett sig för att vara så gravt funktionshindrade att de är i behov av personliga assistenter. Den s k vårdtagaren som fejkat sitt handikapp, assistenterna och några företagare med kriminellt uppsåt har sedan delat på bidragen som rör sig om miljontals kronor. Polisen har ytterligare 30 liknande ärenden under utredning enbart i Halland och man uppskattar att en tredjedel av alla ansökningar om assistansersättning är fejkade. Totalt utbetalar Försäkringskassan 20 miljarder kronor årligen i assistansersättning, varav mellan 6 – 7 miljarder förmodas vara beslutade på falska grunder.
Om uppgifterna i Ekot stämmer är det en stor skandal för Försäkringskassan. Enbart de tre redan avslöjade fallen är mycket allvarligt. Felaktigt utbetalade ersättningar från Försäkringskassan orsakade av fusk måste alltid behandlas med stort allvar av de rättsvårdande myndigheterna. De flesta är säkerligen överens om att straffsatserna måste sättas högt då sådana brott avslöjas. Dessutom är det en trovärdighetsfråga som är mycket viktigt för alla som har ett funtkionshinder och i behov av stöd från samhället.
Det finns dock all anledning att undra över hur det kan komma sig att Försäkringskassan underlåter att grundligt utreda behovet av verkligt stöd hos varje enskild person som söker assistansersättning. Försäkringskassans agerande i de här aktuella fallen är oförsvarligt. Med tanke på hur Försäkringskassan tillämpar de nya reglerna för sjukersättning och bemöter allvarligt sjuka människor med kränkande påståenden, påminns man om ordspråket ”svälja mygg och sila kameler”. Nyheten för dagen sänker ytterligare Försäkringskassans trovärdighet.

Inga kommentarer: