onsdag 3 november 2010

Västra Götaland mot osäker framtid

Västra Götalandsregionen fick en dålig start då regionen bildades under slutet av1990-talet. Då den moderatledda ledningen sprack efter drygt ett år har regionen styrts under drygt 10 år med en ohelig allians bestående av Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet. Denna har fungerat bra och de kritiska rösterna mot bildandet av regionen försvann. Valresultatet den 19 september innebar att inget av blocken fick egen majoritet.
Nu har det bildats en rödgrön regionledning med stöd av Sjukvårdspartiet som inte har någon egen politisk majoritet. Det rasistiska partiet Sverigedemokraterna blir vågmästare. Detta kan komma att skapa problem i regionen. Sjukvårdspartiet är ett "enfrågeparti" som har präglats av inre motsättningar under åren och borde därför inte ha fått de löften om medinflytande som Socialdemokraterna har givit dem.
Regionen har drygt en och en halv miljon invånare med många tunga ansvarsområden, förutom sjukvården. Socialdemokraterna borde den här gången tagit sitt ansvar för regionens framtid och allierat sig med moderaterna. Det hade blivit en stabil konstellation utan de särintressen och bakåtstävande uppfattningar som Vänstern, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet har med sig i bagaget.

Inga kommentarer: