söndag 21 november 2010

Starta upprop mot dålig mat till sjuka och gamla

Maten som serveras till patienterna på sjukhusen och till de boende inom äldrevården fyller en livsviktig funktion och ska därför betraktas som en del i den medicinska behandlingen. Detta är något som vetenskapliga företrädare och Socialstyrelsen är överens om.
I skriften Näringsproblem i vård och omsorg utgiven av Socialstyrelsen år 2000 fastslås bland annat att; Den sjuka individens nutrition måste betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumentation.
Trots detta så beslutar politiker inom kommunerna och landstingen att spara på kostnaderna för maten till både sjuka patienter och de äldre inom äldrevården. Maten upphandlas till lägstbjudande och transporteras hundratals mil kors och tvärs över landet och når slutkonsumenten i ett oaptitligt tillstånd som ingen frisk individ någonsin skulle acceptera som daglig föda.
För njursjuka som har dialysbehandling är dåligt näringstillstånd en vanlig orsak till hjärt- och kärlkomplikationer och för tidig död. En väl sammansatt lagad måltid ska därför betraktas som en viktig del i den medicinska behandlingen. Trots denna vetskap finns det sjukvårdshuvudmän som med klinikledningarnas goda minne har börjat att ta ut ett hutlöst pris för varje måltid som serveras till dialyspatienterna. Jönköpings län är ett sådant dåligt exempel där många dialyspatienter inte längre har råd att äta maten på dialysen eftersom de nu tvingas betala nästan 70 kronor per måltid.
Det finns landsting som sedan en tid inte längre serverar lagad mat till sina dialyspatienter. För att spara pengar serveras endast smörgåsar vid dialysavdelningarna inom Uppsala läns landsting, vilket är ett mycket dåligt alternativ.
Politikerna i både Jönköping och Uppsala borde skämmas för de försämringar som de har genomfört för de njursjuka inom sina respektive län.
DN debatt den 20 november tar landstingspolitikern i Stockholms län Ilija Batljan (S) upp problemet med den dåliga sjukhusmaten i en välskriven artikel. Ett upprop borde snarast inledas mot landstingens och kommunernas försämringar av av den mat som serveras inom sjukvården och äldrevården.

Inga kommentarer: