tisdag 25 mars 2008

Det krävs mer kampanjer för organdonation

Jag har precis läst resultatet från en undersökning som utförts av netdoktor.se under januari och som bekräftar att de allra flesta svenskar vill donera organ efter sin död. Hela 97 procent av dem som tagit till ställning till donation svarar att de är positiva. Det som är intressant är att av de närmare 6000 personer som deltog i undersökningen var 85 procent kvinnor. Kvinnor har högre benägenhet att söka information via nätet och tidigare undersökningar visar att kvinnor bekräftar sin inställning till donation i högre utsträckning än män.
Nära 50 procent av de tillfrågade efterlyser mer information om organdonation. Det framkommer även att de flesta fått sin kunskap om organdonation via media.

Bristen på organ är ett allvarligt problem för dem som väntar på en transplantation. Åter upplever jag och flera med mig, att det saknas engagemang bland belsutsfattarna för transplantation. Förutsättningen för transplantation är att det finns tillgång till organ. I Sverige har vi en förmåga att älta olika frågor länge utan att det händer något.Organdonation har varit och är tyvärr fortfarande en sådan fråga, Att enbart bygga upp en organisation inom landstingen med donationsansvariga läkare och sjuksköterskor löser inte problemet. Alla vet att informationskampanjen 2003 - 2005 som gick under namnet Livsviktigt hade effekt och gav bra resultat. Det är därför beklagligt att Donationsrådet valt att lägga ned Livsviktigt och enbart satsa på sjukvårdens organisation. Allmänheten behöver få kontinuerlig information som ökar deras kunskap om vi ska få till stånd fler organdonationer. Jag saknar en positiv "approach" till transplantation hos dem som äger problemet. Det är beklagligt!

Inga kommentarer: