torsdag 9 september 2010

Bra äldrevård kräver kompetens och intresse

Igår uppmärksammade SVT bristerna inom äldrevården och omvårdnaden av demenssjuka. Varken äldrevårdsministern Maria Larsson (KD) eller företrädare för vårdpersonalen som deltog i Uppdrag Granskning och Aktuellt skulle vilja ha någon anhörig boende på det vårdhem som visades. Det är förståeligt.

Bristerna inom äldrevården har diskuterats under alla år, speciellt inför kommande val. Ingen tycks göra något för att det ska bli bättre. Tvärtom har det ur många avseenden blivit sämre. Det är inte tillräckligt att lägga huvudet på sned och med empati i blicken föreslå äldervårdsgarantier m.m.

Det krävs stora satsningar inom kommunerna, där till exempel omprioriteringar måste ske mellan andra verksamhetsområden. Personalen måste få kompetensutveckling med möjlighet till avancemang. Lönerna måste höjas kraftigt för att yrket ska bli mer intressant och attraktivt. Vidtar man dessa åtgärder höjs med automatik kraven på utbildningen till undersköterskor och man får sökande som av eget intresse har valt att jobba inom äldrevården.

Det är inte enbart politikerna som kan medverka till att äldrevården förbättras. Kommunal som är den fackliga företrädaren för undersköterskorna har här en viktig uppgift. Hade Kommunal under åren agerat på samma sätt som Vårdförbundet för sjuksköterskorna hade situationen sannolikt sätt annorlunda ut för de äldre och demenssjuka i Sverige.

Inga kommentarer: