tisdag 14 september 2010

Privatisering löser inte alla problem

Jag delar inte alltid Hanne Kjöllers åsikter då hon skriver om sjukförsäkringen på DN:s ledarsida. Under den senaste tiden har jag upptäckt att det hon skriver i övrigt oftast ligger i linje med min egen uppfattning. I dagens DN har hon en signerad ledare om privat och offentlig sjukvård med utgångspunkt från skriften "Helt sjukt" författad av Johnny Munkhammar (M) och utgiven av Timbro.
Hanne Kjöller lyckas i sin artikel på ett suveränt sätt slå hål på myten att privatisering skulle lösa alla problem inom sjukvården. Mellan raderna i artikeln framkommer vidare att det förmodligen inom vissa kretsar i de moderata leden finns önskemål om en segregerad sjukvård och särbehandling av dem som har råd att betala lite extra för sin vård. Dessa inslag fanns tidigare inom den offentliga sjukvården ända in på 1970-talet. Tack och lov har de försvunnit helt.
Tyvärr har sjukvårdsfrågan fallit bort från agendan i årets valrörelse, trots att vi har en kris som innebär ett allvarligt hot mot patientsäkerheten och behandlingsresultaten.
Det är ännu inte försent att föra upp frågan på agendan!

Inga kommentarer: