onsdag 22 september 2010

Varför röstar man på Sverigedemokraterna?


Valet är över och nu väntar alla på slutresultatet. Om man hoppats på en rödgrön seger med en stark framgång för S är besvikelsen mycket stor. Att nästan sex procent av väljarkåren röstat på Sverigedemokraterna (SD) är förvånande och skrämmande. Oavsett om SD blir tungan på vågen eller inte, så är deras närvaro i Riksdagen illavarslande och skapar osökt en tanke till det som hände i Tyskland för 70 år sedan. Det är bara att hoppas att människor i Sverige får upp ögonen för vad partiet egentligen har för ideologi.
Övriga partier borde få sig en ordentlig tankeställare och inför nästa valrörelse stå upp för sin politik och föra ut de frågor som berör den vanliga människan i Sverige. Så var det inte den här gången, i alla fall så diskuterades dessa frågor alldeles försent.
Orsaken till att Sverigedemokraterna fick så många röster kan vara att allt för många är rädda för det som är nytt och främmande. Hade kunskapen hur det demokratiska systemet fungerar och hur man själv kan påverka varit större, tror inte jag att SD hade hamnat över 4-procentspärren. Samhällskunskapen borde därför ha en hög status bland grundskolans ämnen.
Om inte de andra partierna bemöter SD på ett sakligt och korrekt sätt är risken stor att vi får dras med SD i Riksdagen även efter valet 2014.

Inga kommentarer: