fredag 3 september 2010

Ointressant valrörelse som berör få

Som politiskt intresserad uppfattar jag den här valrörelsen som klart ointressant eftersom den inte handlar om frågor som rör den vanliga människan. Det är förmodligen många som inte hänger med ett dugg då politikerna diskuterar och journalisterna kommenterar. Mest fokus tycks ligga på hur mycket bättre Fredrik Reinfeldt klarar sig i debatterna med Mona Sahlin.

Det rödgröna blocket och Alliansen bjuder över varandra om pensionärernas skatter eller höjda studiebidrag/studielån till studenterna. Det är en hundralapp hit eller dit som man lockar väljare med.

En fråga som lyfts fram och som fått alldeles för stora proportioner är det s k RUT-avdraget som endast berör en procent av befolkningen. Även om man från Alliansen, mest Centern, hävdar att det är en reform som ger fler jobb, så är det egentligen en flört med de välbeställda och en extra bonus till dem som inte orkar städa sina hus själva. RUT-avdraget har en dold agenda enligt min uppfattning.

Vilket politiskt block har i den här valrörelsen tagit upp den allvarliga krisen inom sjukvården? Är politikerna medvetna om att vi idag har en allvarlig kris inom akutsjukvården? Det saknas vårdplatser på sjukhusen som innebär att man har stora svårigheter att klara patientsäkerheten. Patienter får lämna intensivvårdsavdelningar för tidigt för att sjukare patienter behöver platserna. Andra patienter skrivs ut innan de är färdigbehandlade. Det är ett logistikproblem som orsakar platsbristen hävdar de tunga sjukvårdspolitikerna Felippa Reinfeldt(M) i Stockholm och Jonas Andersson (FP) i Västra Götalandsregionen. Dessa båda ledande sjukvårdspolitiker lyssnar hellre på dyra inhyrda konsulter än den medicinska professionen som brottas med problemen varje dag.

Vart tog diskussionen om A-kassan, sjukförsäkringen och andra välfärdsfrågor vägen i valrörelsen? Det verkar som ingen vågar ta tag i dessa frågor - eller har man resignerat? Nu diskuterar man frågor där få känner igen sin egen verklighet.
Vart är vi på väg?

Inga kommentarer: